Welkom

NieuwsEen bijenzwerm in uw tuin?
Klik hier om te kijken wat u kunt doen.
Klik hier om te kijken wat u nu al kunt doen om bijensterfte tegen te gaan.
En klik hier voor vragen en/of suggesties.31 Mei 2021: De Bijentuin vanuit de lucht
Op 31 Mei is er met behulp van een drone een prachtig filmpje van onze bijenstal gemaakt.


Mei 2021: Het is zwermtijd!
Hadden we vorig seizoen de eerste zwerm al eind april, dit jaar was het aanmerkelijk later. Dat had natuurlijk alles te maken met het koude en natte weer, dat de normale ontwikkeling heeft vertraagd. Warmte en zon hebben bijen nodig!
Pas op 18 mei zagen we de eerste hangen, onbereikbaar hoog in een taxus achter de bijentuin. Pas na een paar dagen in kou en regen was de zwerm vertrokken. We weten niet van welk volk hij afkomstig was.....

De volgende kwam de dag erna. Op 19 mei zagen we rond een leegstaande kast overal plukjes bijen zitten en bij nadere inspectie bleek er een flinke tros bijen onder de planken van de bijenstal te hangen.


Toen we hem 's avonds wilden gaan scheppen bleek hij uit zichzelf in de lege kast getrokken te zijn! We denken dat de vertrekkende zwerm overvallen is door een regenbui en ijlings een goed onderkomen heeft gezocht.

Op 20 mei vertrok er een zwerm naar de buren uit één van de volken aan de rand van de zelfoogsttuin. Deze hebben we met enige moeite kunnen scheppen en is gehuisvest in de leegstaande hangkorf.

Op 28 mei leek de andere hangkorf te gaan zwermen, maar na een veelbelovend begin besloten de bijen toch wee terug te gaan in de korf.
Tot onze verbazing durfden ze het uiteindelijk toch aan, want een ½ uur later vertrokken ze definitief naar de Corylopsisstruikjes in het bijenbos waar ze zich in 2 trosjes verzamelden. Met enige moeite konden ze geschept worden en bij elkaar gedaan.
Deze zwerm is gehuisvest in onze nieuwe behuizing, de Kugelbeute, zie hieronder.

De 'teruggeslagen' zwerm


De laatste zwerm tot nu toe vonden we op 30 mei tegen de stam van een kersenboom gevleid. Deze hebben we weggeschonken omdat we er geen plek meer voor hadden.


Imker Rien komt de zwerm scheppen

Mei 2021: Een nieuwe behuizing
Sinds kort is er zoals gezegd, een nieuwe bijzondere bijenbehuizing te zien in de bijentuin, de zgn. Kugelbeute of Bienenkugel.
Het is een vierkante, massief houten kast waarin een ronde binnenruimte is uitgehold, ontwikkeld in Duitsland door Andreas Heidinger.
De ramen waar de bijen hun raten aan bouwen zijn volledig rond.
Het grote voordeel, zoals bij onze hangkorf, is dat de vorm heel gunstig is voor de warmtehuishouding van het volk omdat er geen koude overhoeken zijn.
De bijen schijnen veel minder honing te verbruiken dan in rechthoekige kasten, ook is er minder kans op schimmelvorming doordat het geheel makkelijker goed op temperatuur te houden is.
Door zijn vorm kunnen in deze kast boekschorpioentjes leven die bijenvolken behulpzaam kunnen zijn de varroa onder controle te krijgen.
De zwerm die op 28 mei uit de hangkorf is gekomen heeft hierin de dag erna een plekje gekregen.
We zijn heel benieuwd hoe het volk zich erin gaat ontwikkelen!
Zie ook bienenkugel.de


De Kugelbeute van binnen                       De ronde ramen
Februari 2021: zware sneeuwval
De 2e week van februari werd het echt menens met de winter, het werd vinnig koud en de tuin werd met een dikke laag sneeuw toegedekt.
Alleen de crocussen staken hier en daar hun kopjes er nog boven uit.
De bijen bleven wijselijk binnen maar keken toch soms nieuwsgierig door de vliegopening naar buiten naar een voor hen onbekende wereld.
Een enkele bij moest zo nodig dat hij er toch op uit ging en een ontlastingsspoor in de sneeuw achterliet.
En wie denkt dat de mollen in deze tijd van het jaar nog in winterslaap zijn heeft het mis, hier en daar waren al verse, door de sneeuwlaag heengebroken molshopen te zien.
Toen het iets zachter werd begon de sneeuw op het dak van de bijenstal langzaam te smelten en ontstonden er prachtige ijspegels.
Na een uitzonderlijke week zette de dooi definitief in en nu gaan we het voorjaar weer tegemoet waar we ons enorm op verheugen.
Hopelijk heeft de vorst niet al te veel schade aangericht in de bijentuin....

     

  


17 Januari 2021: Sneeuw in de bijentuin
Heel even gaf de bijentuin een echt winters beeld te zien.
Op zaterdag 16 januari begon het 's middags te sneeuwen en de volgende ochtend bleef het nog heel even liggen tot de dooi weer inviel.
We waren net op tijd om het vast te kunnen leggen...

     

     

  


29 April 2020: een zwerm in de tweede hangkorf
Deze wintertijd is de stellage van de eerste hangkorf verplaatst naar een meer geschikte plaats bij het pas aangelegde voedselbos. Daar heeft Florian - onze hangkorfimker- op 27 april de opgeknapte en in gereedheid gebrachte korf in geplaatst. Dat was net op tijd, want twee dagen later wachtte ons een verrassing.

Die woensdag was het nat en voor de bijen onaangenaam weer, ze kwamen dan ook nauwelijks tevoorschijn.
Wel hadden we tot onze verrassing ontdekt dat er bijen in en uit de hangkorf vlogen. Zoveel dat we dachten dat er vanzelf een zwerm in was getrokken.
Aan het eind van de middag klaarde het weer op en kwam de zon tevoorschijn. Alle volken kwamen tot leven zozeer zelfs dat het erop leek dat het volk in de demonstratie- kast zou gaan zwermen. Maar dat gebeurde niet.
Wat er wel gebeurde was dat er, uit het niets leek het wel, opeens een grote wolk bijen achter de druivenhaag verscheen die niet afkomstig was van één van onze volken. Hij verplaatste zich langzaam, maar doelgericht richting hangkorf en we dachten: ze zullen toch niet proberen in de hangkorf te gaan terwijl er al een volk inzit! Maar...
dat gebeurde toch en de zwerm landde op de houten stellage en op de buitenkant van de korf en binnen een half uur was de zwerm helemaal naar binnen getrokken.
Achteraf gezien, is het waarschijnlijk die ochtend toch een legertje verkennerbijen geweest dat alvast het nest aan het voorbereiden was. Waar het volk vandaan is gekomen weten we niet, maar het is welkom bij ons !De voorjaarsinspectie 2020
Op 8 april was het warm genoeg om de voorjaarsinspectie te kunnen houden. We controleren of er nog voldoende voer is en of er extra ruimte nodig is om wasraten te kunnen bouwen.
We kijken natuurlijk ook of de koningin goed aan de leg is en er broed is.
Er bleken 2 volken moerloos te zijn, maar het beeld wat de andere volken te zien gaven was vreugdevol. Prachtig opgebouwde broednesten, en ruim voldoende honing- en stuifmeel voorraden.Inmiddels zijn allebei de behuizingen opnieuw bevolkt. De ene met een zwerm uit de omgeving, en de andere met het volk op de foto dat in de mispel vloog.


    

Site door: SloMedia