Welkom

NieuwsEen bijenzwerm in uw tuin?
Klik hier om te kijken wat u kunt doen.
Klik hier om te kijken wat u nu al kunt doen om bijensterfte tegen te gaan.
En klik hier voor vragen en/of suggesties.29 April 2020: een zwerm in de tweede hangkorf
Deze wintertijd is de stellage van de eerste hangkorf verplaatst naar een meer geschikte plaats bij het pas aangelegde voedselbos. Daar heeft Florian - onze hangkorfimker- op 27 april de opgeknapte en in gereedheid gebrachte korf in geplaatst. Dat was net op tijd, want twee dagen later wachtte ons een verrassing.

Die woensdag was het nat en voor de bijen onaangenaam weer, ze kwamen dan ook nauwelijks tevoorschijn.
Wel hadden we tot onze verrassing ontdekt dat er bijen in en uit de hangkorf vlogen. Zoveel dat we dachten dat er vanzelf een zwerm in was getrokken.
Aan het eind van de middag klaarde het weer op en kwam de zon tevoorschijn. Alle volken kwamen tot leven zozeer zelfs dat het erop leek dat het volk in de demonstratie- kast zou gaan zwermen. Maar dat gebeurde niet.
Wat er wel gebeurde was dat er, uit het niets leek het wel, opeens een grote wolk bijen achter de druivenhaag verscheen die niet afkomstig was van één van onze volken. Hij verplaatste zich langzaam, maar doelgericht richting hangkorf en we dachten: ze zullen toch niet proberen in de hangkorf te gaan terwijl er al een volk inzit! Maar...
dat gebeurde toch en de zwerm landde op de houten stellage en op de buitenkant van de korf en binnen een half uur was de zwerm helemaal naar binnen getrokken.
Achteraf gezien, is het waarschijnlijk die ochtend toch een legertje verkennerbijen geweest dat alvast het nest aan het voorbereiden was. Waar het volk vandaan is gekomen weten we niet, maar het is welkom bij ons !De voorjaarsinspectie 2020
Op 8 april was het warm genoeg om de voorjaarsinspectie te kunnen houden. We controleren of er nog voldoende voer is en of er extra ruimte nodig is om wasraten te kunnen bouwen.
We kijken natuurlijk ook of de koningin goed aan de leg is en er broed is.
Er bleken 2 volken moerloos te zijn, maar het beeld wat de andere volken te zien gaven was vreugdevol. Prachtig opgebouwde broednesten, en ruim voldoende honing- en stuifmeel voorraden.Inmiddels zijn allebei de behuizingen opnieuw bevolkt. De ene met een zwerm uit de omgeving, en de andere met het volk op de foto dat in de mispel vloog.


    

Site door: SloMedia