Welkom

Archief

Een bijenzwerm in uw tuin?
Klik hier om te kijken wat u kunt doen.
Klik hier om te kijken wat u nu al kunt doen om bijensterfte tegen te gaan.
En klik hier voor vragen en/of suggesties.


Het seizoen van 2019 in de Bijentuin

Het seizoen van 2018 in de Bijentuin

September 2017:
Zonnige vriendenmiddag

Op zondag 24 september vond de jaarlijkse vriendenmiddag plaats. Een nog rijk bloeiende en zoemende bijentuin onder een blauwe hemel vormde het decor. De vrienden zijn "bij-"gepraat over de laatste ontwikkelingen op Kraaybeekerhof en in De Bijentuin. In een rondje door de kleurige tuin en het bomenbos proefden we nog duidelijk de zomer. We bewonderden de bloeiende boom-de zeven-zonen en de gewimperde linde. Er vonden leuke gesprekken plaats.
De tweede helft van het programma bestond uit de boeiende film "Queen of the Savannah". Iedereen was na afloop erg onder de indruk over hoe de Afrikaanse honingbij de barre omstandigheden daar het hoofd biedt. Een zonder meer geslaagde middag!

Februari 2017:
Winter in de Bijentuin

Het was even helemaal winter in onze Bijentuin. Deze foto's zijn van 12 februari 2017.

November 2013:
Nieuwe Kijkkast geschonken door Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug

In augustus 2013 is in de bijentuin de nieuwe prachtige kijkkast geplaats en bevolkt door een bijenvolk.
Deze prachtige bijenkast gemaakt door meubelmaker en kunstenaar Sytze de Groot is mogelijk geworden mede door een gift van soroptimist club Utrechtse Heuvelrug.
zie: https://www.soroptimist.nl/nl/clubs/midden-nederland/utrechtse-heuvelrug-1
Hierdoor kunnen we in de warme maanden de bijen rustig gade slaan achter het glas.
Uniek aan deze kast is het gebruik van dubbelglazen wanden en het gebruik van een lemen wand. Leem is toegepast in een van de wanden vanwege de vocht regulerende eigenschappen. En natuurlijk ook uniek door het feit dat de bijen op grote ramen zitten en deze geheel zelf hebben mogen bouwen.Juni 2013: Alweer een zonnige vriendenmiddag
Mei 2013: bezoek schoolklas Utrechtse Vrije School

Op 29 mei kregen we bezoek van 30 kinderen van de 2e klas van de Utrechtse Vrije School en hun meester. De kinderen hadden op school al veel geleerd over de bijen in de bijenperiode. Ze werden ontvangen door Marij, Fiona en Marian. Het weer zat niet helemaal mee, maar de kinderen hebben genoten en veel beleefd aan alles wat er in de bijentuin te zien was. Tot slot werden er zaadbommetjes gemaakt, kaarsen gerold en werd er op broodjes met honing getrakteerd.
Juni 2012: Eerste vriendendag zonovergoten

Op de door ons georganiseerde eerste vriendendag, afgelopen zondag 10 juni, waren zo'n 20 vrienden bij elkaar gekomen om nader kennis te maken met de bijen die zij een warm hart toedragen en financieel ondersteunen. Het weer hielp ontzettend mee om de ontmoeting met de imkers en de bijen tot een succes te maken. Een rondleiding langs de 11 bijenvolken en het zien van de prachtige en indrukwekkende bijen film Queen of the Sun van Taggert Siegel waren de belangrijkste programma onderdelen op deze dag.

We zien elkaar hopelijk volgend jaar weer op onze 2e vriendendag!Mei 2012:
Eerste zwerm gearriveerd voor nieuwe imker

We hadden Klaas, een 74 jarige imker, leren kennen tijdens de omscholings cursus bijvriendelijk imkeren die wij hier verzorgen. Klaas is pas 4 jaar zeer enthousiast imker; je bent nooit te jong om iets nieuws te beginnen! Maar wat moest hij nu met al die zwermen riep hij uit! "Graag", zeiden wij, "laat maar weten wij kennen genoeg imkers die zwermen willen". 30 april was het zover, de eerste zwerm en Klaas aan de telefoon. Onze nieuwe imker Fiona Geraets volgt de biologsich dynamisch imker cursus van de bdimkerwerkgroep (zie www.bdimkers.nl) en wilde heel graag starten met een volk. Wat een cadeau van Klaas voor Fiona! We hebben de zwerm opgehaald en in een prachtig met de hand geschilderde kast door Marij in onze bijenstal geplaatst. WELKOM!


Mei 2012:
Het planten van de vaste planten in de demonstratie bijen-tuin is begonnen

Vorig voorjaar hadden we uitsluitend een-jarige bijen planten gezaaid in de bijentuin. De reden hiervoor was om de tuin zo veel mogelijk "onkruid" vrij te maken. Ter voorbereiding op de komst van de vaste planten. Dit jaar wilden we de vaste planten gaan planten. In april is hiermee begonnen. De meeste planten en struiken zijn inmiddels gepland. Een prachtige bijentuin onstaat! Naast het in december aangelegde bomen-bijenbos! Een klein stukje grond, vlak voor onze bijenvolken, is nog bestemd voor de eenjarige insecten planten.

We hopen hiermee aan onze bezoekers te kunnen laten zien welke planten, struiken en bomen u in uw tuin kunt zetten om daarmee de bijen en andere insecten (en de rest van de voedsel keten) te ondersteunen.

Al deze planten zijn geselecteerd op hun afgifte van nectar en stuifmeel, de twee belangrijkste voedsel bronnen voor bijen.

Er is een groot tekort aan deze zogenaamde drachtplanten sinds de moderne landbouw het landschap de afgelopen 100 jaar langzaam heeft omgevormd tot een voor de bijen maar moeizaam te overleven gebied. Niet alleen voor de bijen maar voor de hele insecten wereld en de dieren die weer afhankelijk zijn van deze insecten zoals vogels. De diversiteit aan planten is enorm afgenomen. Vele nectar en stuifmeel voortbrengende kruiden zijn bijvoorbeeld grotendeels uit de weides verdwenen.
April 2012:
Stichtse Vrije school uit Zeist schenkt ter nagedachtenis aan Gerard Copijn houten bord met hofstaat

Dinsdag 17 april hebben 2 leraren, Gijs Roeters van Lennep en Ingeborg van der Biezen, van de Stichtse vrije school uit Zeist een zeshoekig houten bord met daarin de hofstaat uit gegegutst overhandigd aan de imkers van stichting De Bijentuin. De tekening van de hofstaat, de koningin en de 12 werksters die haar verzorgen, die hiervoor is gebruikt is gemaakt door Gerard Copijn. Gerard is in november 2010 overleden. Gerard was leraar biologie en enthousiast imker op de stichtse vrije school en heeft er mede toe bijgedragen dat onze bijenstal gebouwd kon worden. Hiervoor is er actie gevoerd door de leerlingen van de school om geld in te zamelen voor de bijen.

Het bord is op een centrale plek in de bijenstal opgehangen dicht bij de spreuk van wijlen Siep Fontein. Die wij beiden in het zonnetje hebben gezet vorig jaar september tijdens de officiele opening van de bijenstal.

De vrouw van Gerard, Hannelore, was tot onze vreugde ook aanwezig bij dit feestelijke en dankbare moment.

Dankbaar is het bord in ontvangst genomen door Fiona, Marian en Marij.

December 2011
Bijenbomenbos geplant

Maandag 12 december is begonnen met de aanplant van het bijenbomenbos. Op een stuk grond van 600 m2 bij de bijenstal en naast de bijentuin zijn 15 verschillende bomen en struiken gepland die vooral in de drachtarme perioden extra stuifmeel en nectar zullen bieden voor de bijen. Hoofdsponsor van dit project is de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM) afdeling Utrecht.


September 2011:
Bijenstal feestelijk geopend!

Zaterdag 17 september is de nieuwe bijenstal en bijentuin feestelijk geopend.

Er was een aantrekkelijk middag programma met oa verkoop uit de eigen moestuin, een tentoonstelling, zelf een bijenhotel maken en een uitgebreide boeken tafel.

circa 80 mensen namen deel aan het besloten officiele gedeelte.
Hierin werden twee belangrijke overleden imkers voor de biologisch-dynamische imker beweging herdacht en in het zonnetje gezet: Siep Fontein en Gerard Copijn. Aan het einde van de middag werd er in de nieuwe bijenstal een spreuk onthuld van Siep Fontein en een houtrelief met een afbeelding getekend door Gerard Copijn.

We hebben samen gezongen, terug geblikt op de bouw en aanleg van de tuin, wensen opgeschreven en als zwerm in een korf opgehangen in de bijenstal, genoten van de dansende kinder bijtjes die ons de weg wezen en getoast op de toekomst van dit mooie bijen initiatief.
Site door: SloMedia