Welkom

Archief

Een bijenzwerm in uw tuin?
Klik hier om te kijken wat u kunt doen.
Klik hier om te kijken wat u nu al kunt doen om bijensterfte tegen te gaan.
En klik hier voor vragen en/of suggesties.



31 Mei 2021: De Bijentuin vanuit de lucht
Op 31 Mei is er met behulp van een drone een prachtig filmpje van onze bijenstal gemaakt.


Mei 2021: Het is zwermtijd!
Hadden we vorig seizoen de eerste zwerm al eind april, dit jaar was het aanmerkelijk later. Dat had natuurlijk alles te maken met het koude en natte weer, dat de normale ontwikkeling heeft vertraagd. Warmte en zon hebben bijen nodig!
Pas op 18 mei zagen we de eerste hangen, onbereikbaar hoog in een taxus achter de bijentuin. Pas na een paar dagen in kou en regen was de zwerm vertrokken. We weten niet van welk volk hij afkomstig was.....

De volgende kwam de dag erna. Op 19 mei zagen we rond een leegstaande kast overal plukjes bijen zitten en bij nadere inspectie bleek er een flinke tros bijen onder de planken van de bijenstal te hangen.
Toen we hem 's avonds wilden gaan scheppen bleek hij uit zichzelf in de lege kast getrokken te zijn! We denken dat de vertrekkende zwerm overvallen is door een regenbui en ijlings een goed onderkomen heeft gezocht.

Op 20 mei vertrok er een zwerm naar de buren uit één van de volken aan de rand van de zelfoogsttuin. Deze hebben we met enige moeite kunnen scheppen en is gehuisvest in de leegstaande hangkorf.

Op 28 mei leek de andere hangkorf te gaan zwermen, maar na een veelbelovend begin besloten de bijen toch wee terug te gaan in de korf.
Tot onze verbazing durfden ze het uiteindelijk toch aan, want een ½ uur later vertrokken ze definitief naar de Corylopsisstruikjes in het bijenbos waar ze zich in 2 trosjes verzamelden. Met enige moeite konden ze geschept worden en bij elkaar gedaan.
Deze zwerm is gehuisvest in onze nieuwe behuizing, de Kugelbeute, zie hieronder.









De 'teruggeslagen' zwerm


De laatste zwerm tot nu toe vonden we op 30 mei tegen de stam van een kersenboom gevleid. Deze hebben we weggeschonken omdat we er geen plek meer voor hadden.


Imker Rien komt de zwerm scheppen

Mei 2021: Een nieuwe behuizing
Sinds kort is er zoals gezegd, een nieuwe bijzondere bijenbehuizing te zien in de bijentuin, de zgn. Kugelbeute of Bienenkugel.
Het is een vierkante, massief houten kast waarin een ronde binnenruimte is uitgehold, ontwikkeld in Duitsland door Andreas Heidinger.
De ramen waar de bijen hun raten aan bouwen zijn volledig rond.
Het grote voordeel, zoals bij onze hangkorf, is dat de vorm heel gunstig is voor de warmtehuishouding van het volk omdat er geen koude overhoeken zijn.
De bijen schijnen veel minder honing te verbruiken dan in rechthoekige kasten, ook is er minder kans op schimmelvorming doordat het geheel makkelijker goed op temperatuur te houden is.
Door zijn vorm kunnen in deze kast boekschorpioentjes leven die bijenvolken behulpzaam kunnen zijn de varroa onder controle te krijgen.
De zwerm die op 28 mei uit de hangkorf is gekomen heeft hierin de dag erna een plekje gekregen.
We zijn heel benieuwd hoe het volk zich erin gaat ontwikkelen!
Zie ook bienenkugel.de






Februari 2021: zware sneeuwval
De 2e week van februari werd het echt menens met de winter, het werd vinnig koud en de tuin werd met een dikke laag sneeuw toegedekt.
Alleen de crocussen staken hier en daar hun kopjes er nog boven uit.
De bijen bleven wijselijk binnen maar keken toch soms nieuwsgierig door de vliegopening naar buiten naar een voor hen onbekende wereld.
Een enkele bij moest zo nodig dat hij er toch op uit ging en een ontlastingsspoor in de sneeuw achterliet.
En wie denkt dat de mollen in deze tijd van het jaar nog in winterslaap zijn heeft het mis, hier en daar waren al verse, door de sneeuwlaag heengebroken molshopen te zien.
Toen het iets zachter werd begon de sneeuw op het dak van de bijenstal langzaam te smelten en ontstonden er prachtige ijspegels.
Na een uitzonderlijke week zette de dooi definitief in en nu gaan we het voorjaar weer tegemoet waar we ons enorm op verheugen.
Hopelijk heeft de vorst niet al te veel schade aangericht in de bijentuin....

     

  


17 Januari 2021: Sneeuw in de bijentuin
Heel even gaf de bijentuin een echt winters beeld te zien.
Op zaterdag 16 januari begon het 's middags te sneeuwen en de volgende ochtend bleef het nog heel even liggen tot de dooi weer inviel.
We waren net op tijd om het vast te kunnen leggen...

     

     

  


29 April 2020: een zwerm in de tweede hangkorf
Deze wintertijd is de stellage van de eerste hangkorf verplaatst naar een meer geschikte plaats bij het pas aangelegde voedselbos. Daar heeft Florian - onze hangkorfimker- op 27 april de opgeknapte en in gereedheid gebrachte korf in geplaatst. Dat was net op tijd, want twee dagen later wachtte ons een verrassing.

Die woensdag was het nat en voor de bijen onaangenaam weer, ze kwamen dan ook nauwelijks tevoorschijn.
Wel hadden we tot onze verrassing ontdekt dat er bijen in en uit de hangkorf vlogen. Zoveel dat we dachten dat er vanzelf een zwerm in was getrokken.
Aan het eind van de middag klaarde het weer op en kwam de zon tevoorschijn. Alle volken kwamen tot leven zozeer zelfs dat het erop leek dat het volk in de demonstratie- kast zou gaan zwermen. Maar dat gebeurde niet.
Wat er wel gebeurde was dat er, uit het niets leek het wel, opeens een grote wolk bijen achter de druivenhaag verscheen die niet afkomstig was van één van onze volken. Hij verplaatste zich langzaam, maar doelgericht richting hangkorf en we dachten: ze zullen toch niet proberen in de hangkorf te gaan terwijl er al een volk inzit! Maar...
dat gebeurde toch en de zwerm landde op de houten stellage en op de buitenkant van de korf en binnen een half uur was de zwerm helemaal naar binnen getrokken.
Achteraf gezien, is het waarschijnlijk die ochtend toch een legertje verkennerbijen geweest dat alvast het nest aan het voorbereiden was. Waar het volk vandaan is gekomen weten we niet, maar het is welkom bij ons !



De voorjaarsinspectie 2020
Op 8 april was het warm genoeg om de voorjaarsinspectie te kunnen houden. We controleren of er nog voldoende voer is en of er extra ruimte nodig is om wasraten te kunnen bouwen.
We kijken natuurlijk ook of de koningin goed aan de leg is en er broed is.
Er bleken 2 volken moerloos te zijn, maar het beeld wat de andere volken te zien gaven was vreugdevol. Prachtig opgebouwde broednesten, en ruim voldoende honing- en stuifmeel voorraden.



Inmiddels zijn allebei de behuizingen opnieuw bevolkt. De ene met een zwerm uit de omgeving, en de andere met het volk op de foto dat in de mispel vloog.


    




Het seizoen van 2019 in de Bijentuin

Het seizoen van 2018 in de Bijentuin

September 2017:
Zonnige vriendenmiddag

Op zondag 24 september vond de jaarlijkse vriendenmiddag plaats. Een nog rijk bloeiende en zoemende bijentuin onder een blauwe hemel vormde het decor. De vrienden zijn "bij-"gepraat over de laatste ontwikkelingen op Kraaybeekerhof en in De Bijentuin. In een rondje door de kleurige tuin en het bomenbos proefden we nog duidelijk de zomer. We bewonderden de bloeiende boom-de zeven-zonen en de gewimperde linde. Er vonden leuke gesprekken plaats.
De tweede helft van het programma bestond uit de boeiende film "Queen of the Savannah". Iedereen was na afloop erg onder de indruk over hoe de Afrikaanse honingbij de barre omstandigheden daar het hoofd biedt. Een zonder meer geslaagde middag!

Februari 2017:
Winter in de Bijentuin

Het was even helemaal winter in onze Bijentuin. Deze foto's zijn van 12 februari 2017.

November 2013:
Nieuwe Kijkkast geschonken door Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug

In augustus 2013 is in de bijentuin de nieuwe prachtige kijkkast geplaats en bevolkt door een bijenvolk.
Deze prachtige bijenkast gemaakt door meubelmaker en kunstenaar Sytze de Groot is mogelijk geworden mede door een gift van soroptimist club Utrechtse Heuvelrug.
zie: https://www.soroptimist.nl/nl/clubs/midden-nederland/utrechtse-heuvelrug-1
Hierdoor kunnen we in de warme maanden de bijen rustig gade slaan achter het glas.
Uniek aan deze kast is het gebruik van dubbelglazen wanden en het gebruik van een lemen wand. Leem is toegepast in een van de wanden vanwege de vocht regulerende eigenschappen. En natuurlijk ook uniek door het feit dat de bijen op grote ramen zitten en deze geheel zelf hebben mogen bouwen.



Juni 2013: Alweer een zonnige vriendenmiddag




Mei 2013: bezoek schoolklas Utrechtse Vrije School

Op 29 mei kregen we bezoek van 30 kinderen van de 2e klas van de Utrechtse Vrije School en hun meester. De kinderen hadden op school al veel geleerd over de bijen in de bijenperiode. Ze werden ontvangen door Marij, Fiona en Marian. Het weer zat niet helemaal mee, maar de kinderen hebben genoten en veel beleefd aan alles wat er in de bijentuin te zien was. Tot slot werden er zaadbommetjes gemaakt, kaarsen gerold en werd er op broodjes met honing getrakteerd.




Juni 2012: Eerste vriendendag zonovergoten

Op de door ons georganiseerde eerste vriendendag, afgelopen zondag 10 juni, waren zo'n 20 vrienden bij elkaar gekomen om nader kennis te maken met de bijen die zij een warm hart toedragen en financieel ondersteunen. Het weer hielp ontzettend mee om de ontmoeting met de imkers en de bijen tot een succes te maken. Een rondleiding langs de 11 bijenvolken en het zien van de prachtige en indrukwekkende bijen film Queen of the Sun van Taggert Siegel waren de belangrijkste programma onderdelen op deze dag.

We zien elkaar hopelijk volgend jaar weer op onze 2e vriendendag!



Mei 2012:
Eerste zwerm gearriveerd voor nieuwe imker

We hadden Klaas, een 74 jarige imker, leren kennen tijdens de omscholings cursus bijvriendelijk imkeren die wij hier verzorgen. Klaas is pas 4 jaar zeer enthousiast imker; je bent nooit te jong om iets nieuws te beginnen! Maar wat moest hij nu met al die zwermen riep hij uit! "Graag", zeiden wij, "laat maar weten wij kennen genoeg imkers die zwermen willen". 30 april was het zover, de eerste zwerm en Klaas aan de telefoon. Onze nieuwe imker Fiona Geraets volgt de biologsich dynamisch imker cursus van de bdimkerwerkgroep (zie www.bdimkers.nl) en wilde heel graag starten met een volk. Wat een cadeau van Klaas voor Fiona! We hebben de zwerm opgehaald en in een prachtig met de hand geschilderde kast door Marij in onze bijenstal geplaatst. WELKOM!


Mei 2012:
Het planten van de vaste planten in de demonstratie bijen-tuin is begonnen

Vorig voorjaar hadden we uitsluitend een-jarige bijen planten gezaaid in de bijentuin. De reden hiervoor was om de tuin zo veel mogelijk "onkruid" vrij te maken. Ter voorbereiding op de komst van de vaste planten. Dit jaar wilden we de vaste planten gaan planten. In april is hiermee begonnen. De meeste planten en struiken zijn inmiddels gepland. Een prachtige bijentuin onstaat! Naast het in december aangelegde bomen-bijenbos! Een klein stukje grond, vlak voor onze bijenvolken, is nog bestemd voor de eenjarige insecten planten.

We hopen hiermee aan onze bezoekers te kunnen laten zien welke planten, struiken en bomen u in uw tuin kunt zetten om daarmee de bijen en andere insecten (en de rest van de voedsel keten) te ondersteunen.

Al deze planten zijn geselecteerd op hun afgifte van nectar en stuifmeel, de twee belangrijkste voedsel bronnen voor bijen.

Er is een groot tekort aan deze zogenaamde drachtplanten sinds de moderne landbouw het landschap de afgelopen 100 jaar langzaam heeft omgevormd tot een voor de bijen maar moeizaam te overleven gebied. Niet alleen voor de bijen maar voor de hele insecten wereld en de dieren die weer afhankelijk zijn van deze insecten zoals vogels. De diversiteit aan planten is enorm afgenomen. Vele nectar en stuifmeel voortbrengende kruiden zijn bijvoorbeeld grotendeels uit de weides verdwenen.








April 2012:
Stichtse Vrije school uit Zeist schenkt ter nagedachtenis aan Gerard Copijn houten bord met hofstaat

Dinsdag 17 april hebben 2 leraren, Gijs Roeters van Lennep en Ingeborg van der Biezen, van de Stichtse vrije school uit Zeist een zeshoekig houten bord met daarin de hofstaat uit gegegutst overhandigd aan de imkers van stichting De Bijentuin. De tekening van de hofstaat, de koningin en de 12 werksters die haar verzorgen, die hiervoor is gebruikt is gemaakt door Gerard Copijn. Gerard is in november 2010 overleden. Gerard was leraar biologie en enthousiast imker op de stichtse vrije school en heeft er mede toe bijgedragen dat onze bijenstal gebouwd kon worden. Hiervoor is er actie gevoerd door de leerlingen van de school om geld in te zamelen voor de bijen.

Het bord is op een centrale plek in de bijenstal opgehangen dicht bij de spreuk van wijlen Siep Fontein. Die wij beiden in het zonnetje hebben gezet vorig jaar september tijdens de officiele opening van de bijenstal.

De vrouw van Gerard, Hannelore, was tot onze vreugde ook aanwezig bij dit feestelijke en dankbare moment.

Dankbaar is het bord in ontvangst genomen door Fiona, Marian en Marij.





December 2011
Bijenbomenbos geplant

Maandag 12 december is begonnen met de aanplant van het bijenbomenbos. Op een stuk grond van 600 m2 bij de bijenstal en naast de bijentuin zijn 15 verschillende bomen en struiken gepland die vooral in de drachtarme perioden extra stuifmeel en nectar zullen bieden voor de bijen. Hoofdsponsor van dit project is de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM) afdeling Utrecht.


September 2011:
Bijenstal feestelijk geopend!

Zaterdag 17 september is de nieuwe bijenstal en bijentuin feestelijk geopend.

Er was een aantrekkelijk middag programma met oa verkoop uit de eigen moestuin, een tentoonstelling, zelf een bijenhotel maken en een uitgebreide boeken tafel.

circa 80 mensen namen deel aan het besloten officiele gedeelte.
Hierin werden twee belangrijke overleden imkers voor de biologisch-dynamische imker beweging herdacht en in het zonnetje gezet: Siep Fontein en Gerard Copijn. Aan het einde van de middag werd er in de nieuwe bijenstal een spreuk onthuld van Siep Fontein en een houtrelief met een afbeelding getekend door Gerard Copijn.

We hebben samen gezongen, terug geblikt op de bouw en aanleg van de tuin, wensen opgeschreven en als zwerm in een korf opgehangen in de bijenstal, genoten van de dansende kinder bijtjes die ons de weg wezen en getoast op de toekomst van dit mooie bijen initiatief.




Site door: SloMedia